Την εποχή που δεν υπήρχαν ψυγεία

Της Iστορίας το περιθώριο

pagopolis-2.jpg

Από αρχαιοτάτων χρόνων, οι άνθρωποι, προσπαθούσαν να διατηρήσουν τα τρόφιμα τους όσο περισσότερες μέρες μπορούσαν. Συνήθιζαν να τα βάζουν σε υπόγεια και σε σπηλιές, όπου ήταν δροσερά μέρη, ώστε τα κρέατα, κυρίως, να μην βρωμίσουν. Μετέπειτα άρχισαν να χρησιμοποιούν τον πάγο που βοηθούσε ιδιαίτερα στην διατήρηση των τροφίμων. Εκείνα τα χρόνια, εμφανίστηκε και το επάγγελμα του παγοπώλη, όπου πωλούσε πάγο σε διάφορα νοικοκυριά και μαγαζιά. Με ένα γαϊδουράκι ή ένα κάρο, κουβαλούσε τον πάγο, όπου τον έκοβε με ένα λεπίδι και τον έπιανε με μια τσιμπίδα. Φορούσε πάντα γάντια, ώστε να μην παγώνουν τα χέρια του αλλά και μια ποδιά πλαστική ώστε να μη παγώνει η κοιλιά του και να αρρωσταίνει. Τα νοικοκυριά έπαιρναν τον πάγο και τον έβαζαν πάνω από χτιστά ή ξύλινα ψυγεία. Ο πάγος, με την ψύξη του, διατηρούσε τα τρόφιμα και όταν έλιωνε, έσταζε πάνω στις λαμαρίνες όπου έψυχαν τα τρόφιμα για ακόμη λίγο χρόνο. Σχεδόν…

View original post 26 more words

Advertisements

2 thoughts on “Την εποχή που δεν υπήρχαν ψυγεία

  1. Πολύ ωραίες εποχές τότε, που περνούσε ο παγοπώλης 3 φορές την εβδομάδα ή 1 φορά την εβδομάδα, ανάλογα την πόλη που ήσουν και έφερνε πάγο για να συντηρήσεις τα προϊόντα σου. Αξέχαστες στιγμές.

    1. Ναι, πραγματικά ! Μικρή ακόμη στο Δημοτικό ήμουν, στη περιοχή του Άνω Βόλου τότε, ωραία εποχή, ακόμα τη θυμάμαι, που αγόραζε η μανούλα μου πάγο κάθε βδομάδα για τα κρέατα και τις μπύρες ! Και τον…γανωματή όμως θυμάμαι, και τον πλανόδιο μανάβη, αλλά και τον παλιατζή, που υπάρχει ακόμα και σήμερα..Άλλες εποχές, αξέχαστες που δεν θα ξανάρθουν..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s