Ζέα Η ”Αμφιλεγόμενη”: Μύθοι και Αλήθειες

Ζέα η «αμφιλεγόμενη»: Μύθοι και αλήθειες
Την πρώτη φορά το άκουσα σε ένα εστιατόριο που μου πρότειναν ψωμί από αλεύρι Ζέας. Μετά ξεκίνησα να το παρατηρώ σε ετικέτες ζυμαρικών «παρασκευασμένα από αλεύρι ζέας». Ένας φίλος μου χαρακτηρηστικά μου έχει πει «έχω χάσει δυο κιλά μέσα σε μια εβδομάδα τρώγοντας ψωμί Ζέας». Αναρωτήθηκα λοιπόν, «μα τι στο καλό είναι πια αυτή η ζέα;»

Η Ζέα λοιπόν είναι μια ποικιλία σιταριού. Συγκεκριμένα δίκοκου σιταριού. Ο αστικός μύθος λέει πως η καλλιέργεια της ζέας απαγορεύτηκε στην Ελλάδα από τον Βενιζέλο ύστερα από την καθοδήγηση των ξένων εχθρικών δυνάμεων που ήθελαν να στερήσουν από τους Έλληνες το «μαγικό» σιτάρι. Η αλήθεια όμως είναι πως στην Ελλάδα όμως δεν καλλιεργείται τόσο γιατί οι καλλιεργητές επέλεξαν ποικιλίες που έχουν μεγαλύτερη στρεμματική απόδοση όπως το μαλακό σιτάρι (που επίσης δίνει εξαιρετικό αλεύρι). Επίσης το μαλακό αλεύρι προσαρμόζεται πιο εύκολα σε οποιοδήποτε έδαφος και έτσι μπορεί να καλλιεργηθεί σε οποιοδήποτε μέρος της γης.

Η Ζέα ωστόσο είναι ένα από τα εννέα καλλιεργούμενα είδη σιταριού και έχει πραγματικά κάποιες μοναδικές ιδιότητες. Ένας ακόμα μύθος είναι πως η ζέα αδυνατίζει. Αυτό εν μέρει ισχύει, επειδή έχει μικρή περιεκτικότητα σε γλουτένη. Έτσι μπορεί να καταλανώνεται από ανθρώπους που έχουν μερική δυσανεξία στη γλουτένη. Όμως το ίδιο αδυνάτισμα (που στην ουσία είναι ξεφούσκωμα γιατί η γλουτένη μας δίνει την αίσθηση του φουσκώματος) μπορεί να γίνει με την γενική αποχή από τους υδατάνθρακες. Επιπλέον η ζέα έχει μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε λυσίνη (ουσία που λέγεται ότι βοηθά στη λειτουργία του εγκεφάλου), γύρω στο 20% περίπου από άλλα σιτάρια. Σε καμία περίπτωση η κατανάλωσή της δεν μας κάνει «διάνοιες».

Αλεύρι και ζυμαρικά από Ζέα μπορούμε να βρούμε σε επιλεγμένα μπακάλικα αλλά και σε αρκετά μαγαζιά με βιολογικά προϊόντα. Αξίζει να τη δοκιμάσετε γιατί έχει πραγματικά ενδιαφέρουσα γεύση. Μην πειστείτε όμως σε καμία περίπτωση πως μπορείτε να λύσετε τα προβλήματα υγείας σας με ένα κομμάτι ψωμί και μην πιστεύετε σε «μύθους»…

 http://www.athenstaste.gr/estiatoria/news/item/143-zea-i-amfilegomeni-muthoi-kai-alitheies

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: