Ο θάνατος του δικτάτορα Φράνκο

Shades online

Σαν σήμερα, στις 20 Νοεμβρίου 1975, πέθανε ο φασίστας δικτάτορας της Ισπανίας, στρατηγός Φρανσίσκο Φράνκο, το πραξικόπημα του οποίου το 1936 οδήγησε στον ισπανικό εμφύλιο πόλεμο. Η νίκη του στον εμφύλιο πόλεμο το 1939 οδήγησε σε μαζικές εκτελέσεις των πολιτικών του εχθρών, στη δημιουργία στρατοπέδων συγκέντρωσης και καταναγκαστικής εργασίας και στον θάνατο 150.000 έως 400.000 ανθρώπων.

Αμέσως μετά το θάνατό του κλιμακώθηκε στην Ισπανία ένα κίνημα εργατικών συνελεύσεων και απεργιών, καθώς η αποκατάσταση της δημοκρατίας έγινε ξαφνικά μια ρεαλιστική πιθανότητα μετά από δεκαετίες δικτατορίας.

Ο κωμικός Chevy Chase αστειευόταν για τον θάνατο του Φράνκο στο τμήμα Weekend Update της τηλεοπτικής κωμωδίας Saturday Night Live κάθε εβδομάδα που βρισκόταν στην εκπομπή, αναφέροντας κάθε εβδομάδα ότι ο Φράνκο ήταν “ακόμα νεκρός”. Ο Τσέις διάβασε επίσης ένα απόσπασμα από τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Ρίτσαρντ Νίξον, ο οποίος στο παρελθόν είχε πει: “Ο στρατηγός Φράνκο ήταν πιστός φίλος και σύμμαχος των Ηνωμένων…

View original post 38 more words

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: