“Ελεύθερη μ’ οποιοδήποτε κόστος: Οι ορκισμένες παρθένες της Αλβανίας”

AIKATERINI TEMPELI

Έχω διαβάσει αρκετά άρθρα για το θέμα κι έτσι παρακολούθησα μ’ ενδιαφέρον κι αυτό το ντοκιμαντέρ, που θα είναι διαθέσιμο στο Arte ως τις 31/1/2023.

Το δελτίο τύπου του καναλιού αναφέρει τα εξής: “Εδώ και εξακόσια χρόνια, η ορκισμένη παρθενική παράδοση κρατά στην αγροτική Αλβανία.Ελλείψει αρσενικού κληρονόμου, μια κόρη αναλάμβανε ανδρικό ρόλο σε όλη της τη ζωή.Σήμερα, μερικές γυναίκες εξακολουθούν να επιλέγουν αυτό το καθεστώς για να ξεφύγουν από έναν προγραμματισμένο γάμο ή για να χειραφετηθούν από μια πατριαρχική κοινωνία” .

Η τελευταία πρόταση, συμπυκνώνει όλους τους λόγους για τους οποίους αξίζει να το παρακολουθήσετε κι εσείς. Αρκετές γυναίκες μάλιστα, θα ταυτιστείτε με την Adele, νεαρή ενήλικη απ’ τα Τίρανα, που ακόμη κι εντελώς άγνωστοι άνθρωποι τη ρωτούν πότε θα παντρευτεί και πότε θα κάνει παιδιά. Κι αν αυτό συμβαίνει στην πρωτεύουσα της Αλβανίας, μπορείτε να φανταστείτε τι συμβαίνει στις ορεινές, απομακρυσμένες επαρχίες.

Δείτε τη συνάντησή της με…

View original post 58 more words

2 thoughts on ““Ελεύθερη μ’ οποιοδήποτε κόστος: Οι ορκισμένες παρθένες της Αλβανίας”

Add yours

  1. Φοβερό μου φαίνεται, το ότι ακολούθησαν αυτό το “δρόμο” για να μπορούν να είναι ελεύθερες…

    Αφήνω την καλησπέρα μου και το ευχαριστώ μου, για τα μοιράσματα. Να είστε καλά.

    1. Καλησπέρα Κατερίνα μου, καλή χρονιά με υγεία και αντοχές σε όλα όσα κάνεις. Προσωπικά όσο κι αν είμαι ευτυχισμένη μάνα, γιαγιά κλπ, τις καταλαβαίνω απόλυτα, γιατί το έχω ευχηθεί κι εγώ πολλές φορές, αλλά για να το πετύχεις αυτό σε μια πατριαρχική κοινωνία σαν και τη δική μας επίσης, όχι μόνο η Αλβανική της συγκεκριμένης εποχής, θέλει πολλά κότσια, αλλιώς τα λέμε βέβαια, αλλά καταλαβαινόμαστε! Ιδίως όταν έχεις παντρευτεί από συνοικέσιο στα 18 σου ενώ έχεις κάνει τόσα και τόσα όνειρα για σπουδές, και μένεις παντρεμένη 5 χρόνια και με δυο παιδιά και στη συνέχεια σπουδάζεις με τα παιδιά σου μαζί, τότε αυτό το άτομο μπορεί κάλλιστα να καταλάβει τις συγκεκριμένες ηρωΐδες! Καλή βδομάδα, σε ευχαριστώ για όλες τις επιμορφωτικές τηλεθεάσεις που μου προσφέρεις, τις έχω πολύ ανάγκη.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: